Gebr. Heemskerk en Combi West |||

Als je over de IJweg rijdt kom je al snel langs hun pand. Maar weten we eigenlijk wie ze zijn en wat ze doen? De AJK ging op de koffie en met trots presenteren wij de hoofdsponsor van 2023: Gebroeders Heemskerk te Nieuw-Vennep. 

Geschiedenis |||

Het was in 1960 toen Leo Heemskerk ‘s avonds en in het weekeind thuis in een schuur op de veehouderij van zijn ouders begon met de reparatie van landbouwwerktuigen en smederij activiteiten. Na enkele jaren werd de stap gezet om geheel zelfstandig met broer Wim in Nieuw-Vennep aan de IJweg een eigen smederij op te zetten

In 1962 begon het met het dealerschap van Porsche, de trekkers van het merk wel te verstaan. In de begin jaren was er veel werk vanwege de erwtenoogst en de dopperij welke in Nieuw-Vennep stond. Vele wagens en werktuigen welke hierbij werden gebruikt zijn door Leo en Wim vakkundig herstel of verbouwd, vanuit het bouwen van deze werktuigen is ook het constructiewerk ontstaan wat tot op heden nog steeds een belangrijke pijler van het bedrijf is. In 1966 stopte Porsche waarna de importeur overstapte naar Renault en zo ook Gebr. Heemskerk. In 2002 werd er nogmaals van trekker merk gewisseld toen Renault werd overgenomen door het Duitse CLAAS.

Han van Hamburg kwam als 16-jarige jongen bij de gebroeders Heemskerk werken. Daar ontmoette hij de dochter van de baas. Sindsdien zijn Lia en Han onafscheidelijk en zijn al heel veel jaar samen eigenaar van het bedrijf. ‘Als eerbetoon aan mijn schoonvader en zijn broer heet het bedrijf nog steeds “Gebr. Heemskerk”. Ik zou niet weten waarom ik mijn eigen naam op het pand zou willen zetten.’ aldus Han. Het bedrijf heeft ondertussen 13 medewerkers waarvan velen al jaren in de zaak werken. 

Constructie en metaalbewerking |||

‘Het is niet even lassen en klaar’

De afdeling constructie en metaalbewerking is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Een van de opdrachten is politiemotoren voorzien van steunen, beugels en houders. Deze worden voor heel Nederland maar ook wereldwijd bij Gebr. Heemskerk geproduceerd waar onder andere zwaailampen, sirenes, bedieningssteunen of zijkoffers aan worden gehangen. Een paar honderd motoren per jaar worden voorzien door ons. ‘Het is niet even lassen en klaar. Je hebt te maken met regelgeving dat de garantie behouden blijft voor BMW’.

De speciaal bouw is een eigen liefde. Maar ook de collega’s werken met passie in deze tak van het bedrijf.  Er is een groot project geweest bij een potplanten bedrijf waar transportbanden in het dak gehangen moesten worden. Het gaat niet alleen om de constructie maar je werkt van ontwerp tot de laatste schroef aan dit project waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. Als een bedrijf een probleem heeft kijkt onder andere Han naar mogelijke oplossingen. ‘Denk hierbij aan vervuilde sportvelden. Het is een helskarwei om deze schoon te krijgen. Samen met de opdrachtgever hebben we hiernaar gekeken en hebben wij een apparaat ontwikkeld die het sportveld schoon zuigt. Er rijden ondertussen vijf apparaten rond.’ De AJK mag dus stellen dat Heemskerk ware uitvinders zijn.

En niet alleen bedrijven kunnen hier terecht. Ook particulieren kunnen hier hun kachel, trap, kast of deur van metaal laten maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt bij Gebroeders Heemskerk gemaakt: Kleppen voor Offshore, heimachines, schuifhekken en transportbanden. De klant vraagt, Heemskerk maakt. ‘De kracht van ons bedrijf is de flexibiliteit om naast standaard machines voor niet alleen de land- en tuinbouw ook voor div bedrijfstakken ons te onderscheiden om speciale machines te bouwen’.

Combi West Mechanisatie B.V. |||

Naast Gebroeders Heemskerk is er een tweede bedrijf. Namelijk Combi West Mechanisatie BV. Dit bedrijf is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Claas dealers Gebr. Heemskerk BV Nieuw Vennep, Fa. Evenboer Broek in Waterland, van den Berg Mechanisatie Kockengen, Smit & Alles Assendelft, en Hoekenga Mechanisatie Slootdorp. Het werkgebied van Combi West Mechanisatie BV omvat grote delen van Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht. Hoekenga Mechanisatie Slootdorp. Het werkgebied van Combi West Mechanisatie BV omvat grote delen van Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht.

De vijf zelfstandige bedrijven zetten hiermee een sterke organisatie neer, met korte lijnen en grote daadkracht. Deze samenwerking is ontstaan met als doel: Bundeling van kennis, inzetten demomachines, doordacht onderdelenbeheer en specialisme op het gebied van reparaties en gereedschap. ‘Veel importeurs willen alleen zakendoen met grotere partijen. Op deze manier sta je sterk met elkaar’.

De samenwerkende landbouwmechanisatiebedrijven garanderen hiermee een stabiele positie van Claas, Kaweco, Amazone en Kioti machines in de regio met een groot aanbod van nieuwe en gebruikte machines en optimale service!

Han en Trekkertrek |||
Zelf rijdt Han tegenwoordig niet meer mee met de trekkertrek. In de beginjaren reed hij met een Renault 651 mee. ‘Toen Renault groen werd, heb ik mijn trekker half groen, half geel gespoten’. Er was een fanatiek ploegje in de 2,5 ton klasse waarbij hij een aantal keer eerste is geworden. Dit Trekkertrek stokje is nu overgedragen aan zijn zoon. Guus rijdt al een aantal jaar in de 2,5 ton klasse mee met zijn oldtimer Renault N70. Gebroeders Heemskerk zijn op toerbeurt trotse hoofdsponsor van het Trekkertrek Fun en Powerfestival en dus dit jaar aan de beurt. Gebr. Heemskerk zal samen met Combi West partner Van Den Berg Mechanisatie aanwezig zijn op Trekkertrek 2023.


Toekomst |||

Han geeft aan heel blij te zijn met zijn plek aan de IJweg. Het is een mooie locatie, ligt centraal en je bent goed bereikbaar. Je hebt ruimte zat ondanks dat je door de jaren heen de omgeving hebt zien veranderen van landbouwgrond naar nieuwbouwwijk. Niet alleen de omgeving is veranderd, ook het bedrijf is aanzienlijk veranderd. Van dealer van Porsche trekkers en de smederij naar een landelijk en op sommige vlakken zelfs wereldwijds bedrijf voor constructie en landbouwmechanisatie. Een bedrijf welke nog lang niet is uitgegroeid. De koffie is op en er moet weer gewerkt worden. De AJK bedankt Han en fietst naar huis met een hoop nieuwe kennis.

Nieuw-Vennep mag trots zijn op een bedrijf zoals de Gebroeders Heemskerk en de AJK mag trots zijn op deze hoofdsponsor. 

IJweg 1612
2152 NB Nieuw Vennep
T. 0252 672 823
info@gebrheemskerk.nl
www.gebrheemskerk.nl