In 1932 is Voets opgericht door de overgrootvader van Arnold en Wijnand Voets. Het bedrijf startte als loonbedrijf in Hazerswoude. Er werd een dorsmachine aangeschaft en hiermee ging men bij boeren in de omgeving graan dorsen.

Om in de wintermaanden ook aan het werk te blijven werden er steeds vaker reparaties verricht aan machines van agrariërs uit de omgeving. Door het plotseling overlijden op jonge leeftijd van de oprichter kwamen zijn oudste zoon en later zijn twee jongere broers in het bedrijf. Hierdoor ontstond er naast het loonbedrijf ook een landbouwmechanisatiebedrijf.

Een mijlpaal in de geschiedenis was het officiële dealer schap van Ford tractoren dat eind 60er jaren een feit werd. Het bedrijf was in de begin jaren gevestigd aan de Dorpsstraat in Hazerswoude. Door de toenemende werkzaamheden werd een boerderij aan de overkant van de weg aangekocht voor uitbreiding van de werkplaats en het magazijn vanwege de toenemende verkoop van graafmachines. Ook werd er een showroom gebouwd. Begin jaren negentig is,  vanwege woningbouw, het bedrijf verhuisd naar de huidige locatie op het ITC terrein.

Toen de 3e generatie, Jos en Simon Voets, zijn intrede deed, maakte het bedrijf weer een groei door. Dit was noodzakelijk om een belangrijke speler te blijven in de landbouwmechanisatie branche. Voets nam in 1995 de landbouwmechanisatie activiteiten van Van Kalmthout & van Niel over in Hoofddorp.

Leuk om te vertellen is dat Voets in de beginjaren sub-dealer was van Ford tractoren onder Van Kalmthout & van Niel. Deze uitbreiding was ook nog van strategisch belang omdat de grootste leverancier van Voets; Ford, de landbouwafdeling verkocht aan Fiatagri, de landbouwdivisie van Fiat. En de samengevoegde merken gingen wereldwijd verder onder de naam New Holland.

Deze samenvoeging had ook grote gevolgen voor de dealers van de twee merken. Er vond een schifting plaats binnen het dealernetwerk van beide merken. Er kwamen kansen voor dealers die goed functioneerden en kleinere dealers met onvoldoende toekomst vielen buiten de boot. De overname van Hoofddorp heeft er mede toe bijgedragen dat New Holland verder wilde met Voets.

In 2003 verhuisde Voets van de locatie van Van Kalmthout & van Niel aan de Nijverheidsstraat naar de huidige locatie aan de Rijnlanderweg, naast het loonbedrijf RVR. Om het bedrijf in Hoofddorp voldoende omvang en rendement te geven was er in 2006 nog een overname gedaan. Voets heeft toen de activiteiten van een bedrijf dat gespecialiseerd was in onderhoud aan machines voor openbaar groen en golfbanen overgenomen. Dit bedrijf was gevestigd in Halfweg en had geheel Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland als werkgebied.

Deze activiteiten zijn ondergebracht in de vestiging in Hoofddorp.  Hierdoor moest het pand aan de Rijnlanderweg uitgebreid en verbouwd worden. De reden van deze uitbreiding was dat Voets, zeker voor de vestiging in Hoofddorp, een verschuiving ziet in het werk van voorheen alleen maar agrarisch naar ook steeds meer bij gemeentes, overheid, recreatie, groenvoorziening en Schiphol.

In 1998 kwam de mogelijkheid om in Middenmeer, vanwege een faillissement, een voormalige Fiat dealer over te nemen. New-Holland had de wens dat Voets dit deed en hierdoor zou zo een mooi aaneengesloten werkgebied ontstaan.

En zo breidde Voets uit met een derde vestiging in de kop van Noord-Holland. Dit had toch wel behoorlijk wat consequenties. Niet alleen op financieel gebied maar ook op organisatorisch vlak moest er heel wat geregeld worden. Er kwam door deze uitbreiding ca 2/3 van de bestaande omzet bij. Vooral voor de directie veranderde er  behoorlijk wat. Zij moesten van direct bezig zijn met de dagelijkse zaken naar meer leiding geven gaan en delegeren. En vooral dat laatste is iets wat je moet leren.

Door deze uitbreiding is Voets een van de grotere landbouwmechanisatiebedrijven in Nederland geworden. In 2023 is de locatie van Middenmeer verhuist naar een mooi nieuw bedrijfspand op het industrieterrein “Schelphorst” te Wieringerwerf.

Er zijn ook bedrijfsonderdelen afgestoten in de loop der tijd. Zo is in 2003 het loonbedrijf, de oorsprong van het bedrijf, verkocht aan een collega loonwerker. En in 2006 is het loonspuitbedrijf dat vooral werkte in de boomkwekerij sector, met de naam “Sproeicombinatie”, verkocht aan AB Zuid-Holland. Hierdoor ligt nu de focus voor 100% op de drie mechanisatiebedrijven.

De vierde generatie, nu aan het roer van het bedrijf, bestaat uit 3 directieleden. Te weten de broers Arnold en Wijnand Voets en voormalig medewerker Teus van Ekeren. Teus is circa 12 jaar werkzaam bij Voets in de verkoop inclusief de verkoop aan en via dealers. Arnold heeft na zijn studie zo’n 5 jaar gewerkt bij Iveco (bedrijfswagens) als verkoper. Zo’n 8 jaar geleden begon het familiebedrijf toch te trekken en is hij bij Voets gaan werken in de verkoop/buitendienst waarbij hij o.a. de (landbouw) klanten vanuit Hoofddorp bedient. 

Wijnand, na zijn opleiding werkzaam bij Opel op kantoor en in de logistiek, is zo’n 4 jaar geleden bij het familiebedrijf gaan werken en verantwoordelijk voor de automatisering en onderdelenverkoop op alle vestigingen.

Vanaf het moment van de overname in 2021 besturen Arnold, Wijnand en Teus de drie vestigingen elk met hun eigen kwaliteiten. Met een team van circa 70 vakkundige en betrokken medewerkers streven ze ernaar om alle klanten in het werkgebied maximaal te ondersteunen maar toch de sfeer van een familiebedrijf vast te houden. Ook Simon en Jos werken nog fulltime mee op dit moment.

In het werkgebied dat loopt van Rotterdam tot en met Texel  is Voets zelf actief maar wordt er ook gewerkt via sub-dealers. Deze sub-dealers zijn op zichzelf staande mechanisatiebedrijven die door Voets ondersteund worden bij de verkoop maar ook technische kennis wordt gedeeld. Daarnaast houdt Voets een grote voorraad nieuwe tractoren aan zodat er in veel gevallen uit voorraad geleverd kan worden. Hierdoor heeft Voets de status van volumedealer waarvan er negen zijn in Nederland.

Daarnaast verzorgt Voets de landelijke verkoop van New Holland compact tractoren voor geheel Nederland via het landelijke New Holland dealernetwerk.

New Holland is de grootste leverancier van Voets en is wereldwijd gezien een van de grootste spelers op de markt van tractoren en oogstmachines. Voor de verkoop van hun producten in de Benelux heeft New Holland een unieke strategie.

De Volumedealers kopen rechtstreeks in bij de fabriek waardoor de schakel van importeur ontbreekt. Hierdoor kunnen de New Holland producten tegen concurrerende prijzen aangeboden worden.

Voets is tevens voor het westen van Nederland o.a. dealer van de werktuigenlijnen van Dewulf- Miedema, VGM, Vicon/Kverneland, Hardi, Homburg (drainreinigers), New Holland grondverzetmachines, Votex, Herder, Giant (knikladers), Raven en Trimble (GPS). Daarnaast wordt er nog een aantal gerenommeerde merken Tuin & Park machines en elektrische voertuigen verkocht.

En wat is de toekomst wat betreft tractoren?
“De agrarische machines lopen vaak zo’n 10 jaar achter op de autobranche. Daar zien we veel ontwikkelingen rond elektrische voertuigen. Momenteel introduceert New Holland de eerste elektrische tractoren. Deze zullen richting het einde van 2024 of begin 2025 worden geleverd. Er zijn er reeds een aantal verkocht aan de Gemeente Amsterdam.In 2025 zullen er elektrische compact tractoren geïntroduceerd worden, deze zullen einde 2025/begin 2026 geleverd gaan worden. Ook met alternatieve brandstoffen wordt volop geëxperimenteerd, waarbij LNG en CNG een belangrijke rol gaan spelen.

Over 8 jaar bestaat Voets 100 jaar! Waar willen jullie heen?
In de toekomst hoeft Voets niet perse te groeien of er moeten zich bijzondere kansen voordoen. Belangrijk is vooral dat we het persoonlijke contact met onze klanten en het familiare gevoel niet kwijtraken. De omvang door de drie vestigingen geven ons op dit moment voldoende slagkracht op het gebied van inkoopvolume, vergaren van technische kennis en het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen.

Meer weten of contact opnemen met voets? Ga naar de website: www.voets.nl